Artiesten dreigen Twitter te boycotten vanwege het gebruik van gebruikersgegenereerde content voor xAI-training

Artiesten dreigen Twitter te boycotten vanwege het gebruik van gebruikersgegenereerde content voor xAI-training

Uncategorized

Elon Musk’s plan om gebruikersgegenereerde content op Twitter te gebruiken om zijn xAI-startup te trainen, zorgt voor bezorgdheid onder artiesten, die nu dreigen het platform te boycotten. Musk verklaarde tijdens een recent Twitter Spaces-evenement gericht op xAI dat ze openbare tweets, met uitzondering van privé-tweets, zouden gebruiken voor trainingsdoeleinden, net als anderen die het platform gebruiken. Hoewel de opmerking van Musk meer leek te gaan over de ontwikkeling van een op tekst gebaseerde chatbot, vrezen artiesten dat xAI ook kan worden toegepast op beeldgeneratie en uiteindelijk in staat zou zijn om hun unieke kunststijlen te kopiëren.

Nicole Rifkin, een kunstenaar die heeft samengewerkt met grote publicaties zoals The New Yorker, uitte haar voornemen om haar Twitter-account in de komende weken te verwijderen vanwege deze zorgen. Yingjue Chen, een productieontwerper voor Netflix, echoot Rifkin’s gevoelens en verklaart dat ze geen kunst meer zullen delen of werk voor klanten op het platform zullen plaatsen. Max Ulichney, een karakterschetsontwerper, onthulde ook zijn plannen om al zijn kunst van Twitter te verwijderen en benadrukte de invloed die de kunstgemeenschap op het platform heeft gehad op zijn carrière.

Hoewel Twitter-gegevens waardevol zijn voor AI-training vanwege de frisse, up-to-date en diverse inhoud, rijst de vraag of het verzamelen van deze informatie inhoudt dat individuele gegevens worden verzameld zonder hun toestemming. Verschillende groepen, waaronder auteurs, hebben rechtszaken aangespannen tegen AI-bedrijven en wijzen op het potentieel van deze programma’s om hun schrijfstijl of werk te kopiëren voor toekomstige projecten. De Federal Trade Commission onderzoekt momenteel OpenAI, de maker van ChatGPT en DALL-E 2, met betrekking tot zijn gegevensverzamelingspraktijken. Deze controle kan in de toekomst leiden tot het implementeren van duidelijke privacyregels voor AI-trainingsgegevens.

Naast artiesten uiten schrijvers ook hun ontevredenheid over het plan van Musk. Horrorschrijver Gretchen Felker-Martin tweette haar frustratie en vraag zich af welke impact Musk heeft op het levensonderhoud van miljoenen individuen.