Arianespace noemt defect koolstofonderdeel als reden voor mislukte satellietmissie

Uncategorized

De mislukte satellietmissie van Arianespace in december 2022 werd toegeschreven aan een defect koolstofcomponent. Volgens het onderzoek van het bedrijf was het inzetstuk van de mondstukhals gemaakt van een defect koolstof/koolstofcomposiet. Het werd door Avio verkregen van een Oekraïense bron en was hoogstwaarschijnlijk verantwoordelijk voor de mislukking. Arianespace, een bedrijf dat concurreert met SpaceX en eigendom is van Airbus en Safran, heeft Avio als partner.


Twee Airbus Defence & Space-satellieten werden gedragen door de operatie, die werd gelanceerd vanuit Frans-Guyana. Toen er zich een probleem voordeed met de Zefiro 40-raketmotor, ging de missie na ongeveer twee en een halve minuut verloren. Onderzoek door Arianespace wees uit dat er geen fout zat in de constructie van de Zefiro 40-motor, die de tweede trap van de Vega C-raket aandrijft.


Volgens Arianespace mag het koolstof/koolstofcomposietmateriaal niet meer vliegen. Het bedrijf voegde eraan toe dat deze lancering door Arianespace en de European Space Agency (ESA) de derde mislukking was van acht pogingen op het Vega-platform. Het was ook de tweede lancering van het Vega C-raketmodel. Pogingen van Europa om te concurreren met China, Rusland en de Verenigde Staten in de ruimtewedloop zijn op moeilijkheden gestuit.


ESA-chef Josef Aschbacher was bezorgd dat het onvermogen van binnenlandse bedrijven om te concurreren met buitenlandse rivalen de toegang van Europa tot de ruimte in gevaar zou kunnen brengen. Hij benadrukte de noodzaak van voortdurende, vruchtbare missies om de onafhankelijkheid van Europa op het gebied van ruimteverkenning en technologie te behouden. Stephane Israel, CEO van Arianespace, verontschuldigde zich bij Airbus en zei dat het onaanvaardbaar was dat de twee satellieten verloren waren gegaan.


Het koolstofmateriaal werd tussen 2015 en 2017 verkregen van een Oekraïense leverancier voor de ontwikkelingsfase van de Vega C-raket, aldus Giulio Ranzo, CEO van Avio, de hoofdaannemer van de raket. Er waren op dat moment niet voldoende hoeveelheden van een vergelijkbare grondstof in de Europese Unie. Het materiaal is ongelooflijk geavanceerd en wordt blootgesteld aan temperaturen van meer dan 3000 graden Celsius, vervolgde hij. Dit betekent dat zelfs een kleine fout kan leiden tot prestatieproblemen.


Ranzo wil meer ingenieurs en supply chain managers aannemen. Hun doel is om aan de Vega C-raket te werken om het probleem op te lossen. Aan het einde van het jaar willen de partners de volgende Vega C lanceren. De druk op de Europese ruimtevaartsector neemt toe om te bewijzen dat ze kan deelnemen aan de internationale ruimtewedloop en haar technologische onafhankelijkheid kan behouden. Het behoud van vertrouwen in Europa’s ruimtevaartambities en het vermogen om zijn verplichtingen na te komen, hangt af van het succes van zijn missies.