Apple werkt aan goedkopere MacBook om concurrentie aan te gaan met Chromebooks

Apple werkt aan goedkopere MacBook om concurrentie aan te gaan met Chromebooks

Uncategorized

Apple is naar verluidt bezig met de ontwikkeling van een goedkopere MacBook die gemaakt zal worden van minder dure materialen. Volgens bronnen uit de industrie zal deze nieuwe MacBook-lijn naar verwachting in de tweede helft van 2024 worden gelanceerd. De goedkopere MacBook zal worden gepositioneerd onder de MacBook Air- en Pro-lijnen van Apple. Hoewel er nog steeds gebruik zal worden gemaakt van een metalen behuizing, zullen er ‘andere materialen’ worden gebruikt dan de huidige MacBooks, die volledig van aluminium zijn.

Naast de goedkopere materialen zullen ook de onderdelen in de nieuwe MacBook een lagere prijs hebben. Het is mogelijk dat Apple hiermee terrein wil heroveren op de educatieve markt. De iPad was lange tijd erg populair in scholen, maar Chromebooks hebben de afgelopen jaren veel terrein gewonnen, vooral tijdens de coronapandemie.

Het aantal verscheepte Chromebooks is aanzienlijk gestegen in de afgelopen jaren. In 2019 werden er nog 13,9 miljoen Chromebooks verscheept, terwijl dat aantal in 2020 groeide naar 30,4 miljoen en in 2021 naar 33,5 miljoen. Hoewel de groei inmiddels wat is afgenomen, blijft het aantal verscheepte Chromebooks nog steeds hoger dan vóór de pandemie.

Apple heeft in de afgelopen jaren ook een sterke groei gezien in het aantal verscheepte MacBooks. Echter, eerder dit jaar werd een daling in de verkoop van Macs waargenomen, de grootste daling in 23 jaar.

Een goedkopere MacBook is nog vrij nieuw terrein voor Apple. In de Verenigde Staten hanteert het bedrijf meestal een prijs van minimaal 999 dollar voor zijn laptops. Op dit moment is de MacBook Air met M1-chip verkrijgbaar voor deze prijs, wat in Nederland overeenkomt met ongeveer 1218 euro.

De meeste populaire Chromebooks hebben prijzen tussen de 250 en 450 euro, wat aanzienlijk lager is dan de goedkoopste MacBook. Hoewel dit het eerste gerucht is dat wijst op een goedkoper MacBook-model, zou dit winstgevend genoeg moeten zijn voor Apple. Het bedrijf biedt immers ook iPhones en iPads aan tegen verschillende prijspunten. Daarnaast is het mogelijk dat er meer ruimte is voor winstmarges nu Apple steeds meer onderdelen zelf ontwikkelt.