Apple kondigt nieuwe Apple Watch-smartwatches aan

Apple kondigt nieuwe Apple Watch-smartwatches aan

Uncategorized

Apple heeft de lancering van zijn nieuwe Apple Watch-smartwatches aangekondigd. De Apple Watch Series 9 en de nieuwe Apple Watch Ultra worden beide uitgerust met een nieuwe S9-soc, een uwb-chip en een nieuwe ‘double tap’-gesture. De smartwatches zullen binnenkort beschikbaar zijn.

De Apple Watch Series 9 zal voorzien zijn van een nieuwe S9-soc. Deze chip is uitgerust met 5,6 miljard transistors, een 30% snellere gpu en een Neural Engine met vier cores. Volgens Apple kan het horloge hiermee AI-taken twee keer sneller uitvoeren dan zijn voorganger. Met de verbeterde Neural Engine worden verzoeken aan de Siri-spraakassistent voortaan lokaal op de smartwatch uitgevoerd, waardoor ze sneller en zonder internetverbinding werken. Gebruikers kunnen met de Series 9 ook hun gezondheidsgegevens opvragen bij Siri, zoals de status van hun activiteitsringen en de duur van hun slaap.

Voor het eerst zal de Apple Watch Series 9 ook worden uitgerust met een uwb-chip, waarmee gebruikers onder andere de nieuwe Name Drop-functie van iOS 17 kunnen gebruiken. Het wordt ook mogelijk om met een Apple Watch Series 9 nog nauwkeuriger de locatie van een iPhone te vinden.

De nieuwe horloges introduceren ook een nieuwe ‘gesture’: Double Tap. Gebruikers kunnen hun Apple Watch bedienen door twee keer met hun duim en wijsvinger tegen elkaar te tikken. Deze actie activeert de belangrijkste functie van een app, zoals het snoozen van een wekker, het afspelen of pauzeren van muziek, of het oproepen van de smart stack op het thuisscherm van watchOS 10.

Het scherm van de Apple Watch Series 9 blijft qua grootte ongewijzigd ten opzichte van de Series 8, met 41mm en 45mm varianten. Wel kan het scherm nu helderheden tot 2000cd/m² bereiken, vergeleken met 1000cd/m² bij de Series 8-horloges. Daarnaast kan het scherm nu ook donkerder worden gedimd voor gebruik in het donker, met een minimum helderheid van 1cd/m². Volgens Apple is de Series 9 het eerste product dat volledig CO₂-neutraal is.

De horloges zullen beschikbaar zijn met een aluminium behuizing in de kleuren midnight, starlight, zilver, roze en rood. Varianten met een behuizing van roestvrij staal zullen beschikbaar zijn in de kleuren zilver, graphite en goud. De Series 9 zal vanaf 22 september verkrijgbaar zijn voor een prijs vanaf 449 euro.

Apple Watch Ultra 2

Apple introduceert ook de Watch Ultra 2. Deze smartwatch zal eveneens zijn uitgerust met een nieuwe S9-soc met verbeterde Neural Engine, een uwb-chip en double tap-gebaren. De Watch Ultra 2 zal een beter scherm hebben dan zijn voorganger, met helderheden tot 3000cd/m².

Daarnaast introduceert Apple een nieuwe watchface voor de Watch Ultra: Modular Ultra. Deze digitale wijzerplaat toont meer informatie op het 49mm-scherm, waaronder hoogteverschillen. De nachtmodus, waarbij de wijzerplaat gedimd en rood wordt, zal voortaan automatisch worden ingeschakeld met behulp van de omgevingslichtsensoren in het horloge.

Volgens Apple zal de Watch Ultra 2 dezelfde batterijduur hebben als zijn voorganger, tot 36 uur bij normaal gebruik. Met de low power modus kan dit worden verlengd tot 72 uur. De behuizing van het horloge zal opnieuw worden gemaakt van titanium, waarbij 95% van het materiaal gerecycled is. De Watch Ultra 2 zal verkrijgbaar zijn vanaf 899 euro.

De getoonde horloges zullen worden geleverd met watchOS 10, dat eerder werd aangekondigd door Apple. Deze software-update zal een nieuwe interface met een grotere focus op widgets introduceren. De OS-update zal beschikbaar zijn vanaf 18 september. Apple verlaagt ook de startprijs van de Watch SE van 299 naar 279 euro.