Apple introduceert iPhone 15 met universele USB-C-laadpoort

Apple introduceert iPhone 15 met universele USB-C-laadpoort

Uncategorized

In Cupertino, Californië, heeft Apple de nieuwe iPhone 15 gepresenteerd. De smartphone zal beschikken over een 48 megapixel camera en een batterij die volledig gemaakt is van gerecycled kobalt. Echter, de grootste vernieuwing is de integratie van een USB-C-oplader.

Tot nu toe maakte Apple voornamelijk gebruik van een eigen laadsysteem, de lightningkabel. Dit systeem is echter niet compatibel met andere merken en door de jaren heen zijn er veranderingen aangebracht, waardoor oudere kabels mogelijk niet meer geschikt zijn voor nieuwere toestellen. De meeste andere smartphones maken al geruime tijd gebruik van USB-C als oplader.

Apple heeft zich lange tijd verzet tegen de universele oplader, maar geeft nu toe aan de druk. Vanaf volgend jaar worden elektronicafabrikanten die producten willen verkopen in Europa verplicht om een USB-C-oplader te gebruiken. Dit heeft als doel de consument te beschermen, zodat zij niet telkens nieuwe opladers hoeven aan te schaffen en tegelijkertijd wordt de hoeveelheid elektronisch afval verminderd. Momenteel belanden er jaarlijks 11.000 ton aan ongebruikte en weggegooide opladers op de vuilnisbelt.

De universele oplader zal niet beperkt blijven tot de iPhone. Ook de iPad en zelfs de Airpods zullen kunnen worden opgeladen met een USB-C-kabel. Daarnaast is er een nieuwe versie van de Apple Watch aangekondigd. De 9e generatie van dit slimme horloge beschikt over een snellere processor en enkele andere vernieuwingen. Apple beweert dat de nieuwe smartwatches voortaan met 100 procent hernieuwbare energie worden geproduceerd.

De nieuwe iPhone en Watch zijn verkrijgbaar vanaf 22 september. Het goedkoopste model van de iPhone 15 kost 969 euro, terwijl het duurdere Pro-model 1.479 euro kost. De prijzen van de nieuwe Apple Watch variëren van 449 tot 799 euro, afhankelijk van de uitvoering.