Nieuwe slimme voorspelling: Binnen vijf jaar kunstmatige algemene intelligentie?

Nieuwe slimme voorspelling: Binnen vijf jaar kunstmatige algemene intelligentie?

Uncategorized

Het is een gedurfde voorspelling, maar Shane Legg, medeoprichter van Google’s Deepmind-divisie, beweert dat er vijftig procent kans is dat ‘artificial general intelligence’ (AGI) binnen vijf jaar wordt bereikt. AGI verwijst naar kunstmatige intelligentie die op hetzelfde niveau als mensen kan presteren in intellectuele taken en zelfstandig kan nadenken. Legg deelde zijn gedachten in een recente podcast, waarin hij stelt dat de snelle vooruitgang van AI-modellen het “heel plausibel” maakt dat we in 2028 het punt van kunstmatige algemene intelligentie bereiken.

Hoewel deze voorspelling zeker opwindend is, benadrukt Legg ook enkele kanttekeningen. Ten eerste is het moeilijk om definitief vast te stellen wanneer een AI daadwerkelijk de AGI-status bereikt. Het is praktisch onmogelijk om alle aspecten van menselijke intelligentie te testen. Legg suggereert echter dat als onderzoekers een reeks tests ontwikkelen die verschillende aspecten van menselijke intelligentie meten en de AI met vlag en wimpel slaagt, we dan kunnen spreken van AGI.

Een ander belangrijk punt dat Legg aanhaalt, is dat AI-modellen aanzienlijk moeten worden opgeschaald om het AGI-punt te bereiken. Dit kan een uitdaging zijn, aangezien huidige modellen al enorme hoeveelheden energie verbruiken. Het is dus de moeite waard voor ontwikkelaars om te werken aan nieuwe algoritmes die beter schaalbaar zijn en rekenkracht efficiënter kunnen benutten.

Interessant genoeg is dit niet de eerste keer dat Legg deze voorspelling doet. In een blogpost uit 2011 noemde hij ook al 2028 als het jaar waarop AGI waarschijnlijk realiteit zal worden. Destijds baseerde hij zijn voorspelling op de verwachte exponentiële groei van rekenkracht en de toename van beschikbare data voor AI-systemen. Hij voegde eraan toe dat zijn voorspelling niet uitkomt als er “iets geks gebeurt, zoals een kernoorlog”.

FAQ:

1. Wat is kunstmatige algemene intelligentie (AGI)?
AGI verwijst naar kunstmatige intelligentie die vergelijkbaar presteert met de menselijke intelligentie op verschillende intellectuele taken en in staat is tot zelfstandig denken.

2. Hoe kan AGI worden getest?
Het is moeilijk om de AGI-status definitief vast te stellen, maar onderzoekers kunnen een reeks tests ontwerpen die verschillende aspecten van menselijke intelligentie meten. Als de AI met succes slaagt voor al deze tests, kan worden geconcludeerd dat het AGI-niveau is bereikt.

3. Welke uitdagingen moeten worden overwonnen om AGI te bereiken?
Een van de belangrijkste uitdagingen is het opschalen van AI-modellen om het AGI-punt te bereiken. Huidige modellen verbruiken al aanzienlijke hoeveelheden energie en moeten efficiënter worden gemaakt om de benodigde rekenkracht te kunnen benutten.

4. Wat als er onverwachte gebeurtenissen plaatsvinden, zoals een kernoorlog?
In zijn eerdere blogpost waarschuwde Shane Legg dat zijn voorspelling mogelijk niet uitkomt als er “iets geks gebeurt, zoals een kernoorlog”. Onvoorziene gebeurtenissen kunnen van invloed zijn op de verwachte tijdlijn voor de ontwikkeling van AGI.