AI helpt bij het vinden van 8 buitenaardse signalen

Uncategorized

Kunstmatige intelligentie (AI) speelt momenteel een belangrijke rol in de voortdurende zoektocht naar buitenaardse intelligentie. Een groep onderzoekers uit verschillende landen, waaronder een van de Universiteit van Toronto, heeft een AI-systeem ontwikkeld om naar buitenaardse signalen te zoeken. Deze AI is effectiever dan conventionele technieken. De bevindingen van hun studie, die werden gerapporteerd in Nature Astronomy, tonen de waarde aan van het bestuderen van enorme hoeveelheden gegevens en de belofte van AI in SETI-onderzoek.


Peter Ma, een student informatica die zichzelf leerde coderen, ontwikkelde het AI-systeem. Na het voltooien van een project op de middelbare school waarbij gebruik werd gemaakt van open-source data en machine learning om big data-problemen aan te pakken, raakte Ma geïnteresseerd in het gebied. Ma creëerde een tweestaps AI-systeem om signalen te categoriseren met behulp van verschillende wetenschappers. Deze wetenschappers kwamen van UC Berkeley, de Universiteit van Toronto, evenals Breakthrough Listen. Breakthrough Listen is een wereldwijd initiatief om te zoeken naar tekenen van buitenaardse beschavingen.


De eerste fase van de methode, die wordt uitgevoerd op vier NVIDIA TITAN X GPU’s bij UC Berkeley, maakt gebruik van een auto-encoder om significante kenmerken in de gegevens te vinden. In de daaropvolgende fase krijgt een willekeurige bosclassificator deze attributen toegevoerd om te beslissen of een signaal interessant is of alleen maar interferentie. Het AI-systeem blinkt uit in het detecteren van smalbandsignalen met een driftsnelheid die niet gelijk is aan nul, wat impliceert dat ze afkomstig kunnen zijn van een externe bron.


Nadat ze gesimuleerde signalen hadden gebruikt om het AI-systeem te trainen, gaven de onderzoekers het meer dan 150 gigabyte aan gegevens. Deze gegevens zijn verzameld door de in West Virginia gevestigde Green Bank Telescope. Acht van de meer dan 20.000 interessante signalen die de AI ontdekte, hadden technosignaturen. Dit zijn signalen die kunnen wijzen op de aanwezigheid van een buitenaardse beschaving – in hun samenstelling. Maar toen de wetenschappers teruggingen naar de telescoop om deze systemen te onderzoeken, konden ze de signalen niet meer vinden.


Hoewel de modellen van de onderzoekers moesten worden getraind op gesimuleerde signalen, waarschuwen ze dat dit ertoe kan leiden dat het AI-systeem artefacten oppikt die niet echt bestaan. De studie toont niettemin de waarde aan van het bestuderen van enorme hoeveelheden gegevens en de belofte van AI in SETI-onderzoek. Naast het koppelen van hun inspanningen aan ontwikkelingen die dankzij AI in een breed scala van sectoren zijn bereikt, is het team van plan hun zoekmogelijkheden en algoritme uit te breiden naar verschillende telescoopconfiguraties.
Het gebruik van kunstmatige intelligentie bij de jacht op buitenaards leven is een revolutionaire en opwindende ontdekking. De bevindingen van deze studie tonen de belofte van AI in SETI-onderzoek en de waarde van het grondig onderzoeken van enorme hoeveelheden gegevens. De zoektocht naar buitenaardse intelligentie heeft een veelbelovende toekomst met de huidige ontwikkelingen in AI.