AI-gestuurde robotarm werkt samen met kunstenaars om kunst te produceren

Uncategorized

Het gebruik van technologie in creatieve disciplines is geen nieuwe gebeurtenis. Momenteel is FRIDA echter op de markt gekomen, een robotarm met AI die samenwerkt met kunstenaars om originele en grappige schilderijen te maken. FRIDA is gemaakt door het project Framework and Robotics Initiative for Developing Arts (FRIDA). Het product kan afbeeldingen, menselijke input en zelfs muziek accepteren en deze omzetten in kunstwerken. Deze kunstwerken lijken op eenvoudige vingerschilderingen.


Het vermogen van FRIDA om zijn penseelvoering onmiddellijk te onderzoeken en wijzigingen aan te brengen, onderscheidt hem van andere vergelijkbare AI-bots. Het kan samenwerken met kunstenaars om doelstellingen op hoog niveau vast te stellen die FRIDA moet uitvoeren. Bovendien zal het schilderijen produceren in overeenstemming met die doelstellingen. FRIDA is niet bedoeld om de plaats in te nemen van menselijke kunstenaars en produceert geen ideeën voor communicatie. In plaats daarvan is het bedoeld om de menselijke creativiteit te bevorderen. Dit is door mensen gemakkelijke middelen te geven om zich uit te drukken door het gebruik van natuurlijke taal of modelrepresentaties.


Onderzoekers van de Carnegie Mellon University ontwikkelden FRIDA, waarnaar ze verwijzen als een hulpmiddel om creatief denken te bevorderen. Een van de belangrijkste voordelen van FRIDA is het vermogen om fouten te “rafelen”. Dit voordeel kan verrassende en opwindende resultaten opleveren die de overweging van een menselijke kunstenaar te boven gaan. Het kunstwerk van de robot wordt gekarakteriseerd als grillig en impressionistisch. De ontwikkelaars zijn van plan het in de toekomst de mogelijkheid te geven om te beeldhouwen.


Het FRIDA-team ziet de samenhang tussen menselijke en robotcreativiteit als een fascinerend gebied om te onderzoeken. “FRIDA maakt gebruik van het type AI-modellen dat is ontwikkeld om verschillende taken uit te voeren, waaronder het bijschrift van foto’s en het ontcijferen van scène-inhoud en het gebruik ervan om deze artistieke generatieve uitdaging op te lossen”, zegt Jim McCann, een lid van de universiteitsfaculteit. Het doel is om menselijke kunstenaars een nieuw hulpmiddel te bieden om in hun werk te gebruiken, niet om ze te vervangen.


Het vermogen van FRIDA om samen te werken met menselijke kunstenaars en toch zijn kenmerkende stijl te behouden, wordt geprezen. Het is een prachtige illustratie van hoe AI het creatieve proces zou kunnen verbeteren. Bovendien is het fascinerend om het toekomstige traject van deze nieuwe technologie te observeren. Het potentieel voor door kunstmatige intelligentie (AI) ondersteunde creativiteit is grenzeloos en FRIDA is nog maar het begin.