Onderzoekers van MIT ontdekken revolutionair energieopslagsysteem voor elektrische voertuigen

Onderzoekers van MIT ontdekken revolutionair energieopslagsysteem voor elektrische voertuigen

Uncategorized

Een recent onderzoek uitgevoerd door onderzoekers van MIT heeft de mogelijkheden van een nieuw energieopslagsysteem onderzocht dat de manier waarop we elektrische voertuigen van stroom voorzien zou kunnen revolutioneren. Het systeem, gemaakt van alledaagse materialen zoals cement, water en koolstofzwart (uit steenkool), heeft de potentie om goedkope en schaalbare energieopslag te bieden voor hernieuwbare energiebronnen.

Supercapacitoren, die energie snel kunnen opslaan en vrijgeven, zijn een veelbelovend alternatief voor traditionele batterijen. De onderzoekers hebben een manier ontdekt om supercapacitoren te maken met behulp van de eerder genoemde materialen. Deze supercapacitoren zouden kunnen worden geïntegreerd in het beton dat wordt gebruikt voor het bouwen van funderingen, zodat energie binnenin kan worden opgeslagen.

De implicaties van deze ontdekking gaan niet alleen over gebouwen. De supercapacitoren zouden ook kunnen worden geïntegreerd in het materiaal dat wordt gebruikt voor het aanleggen van wegen, waardoor een oplaadsysteem ontstaat waarmee elektrische voertuigen draadloos hun batterijen kunnen opladen tijdens het rijden. Deze doorbraak heeft het potentieel om het bereik en de bruikbaarheid van elektrische voertuigen aanzienlijk te verbeteren.

De geleidende platen van de supercapacitoren, gemaakt van een combinatie van cement, koolstofzwart en water, hebben veelbelovende resultaten getoond. Met slechts 45 kubieke meter van dit materiaal is het mogelijk om 10 kilowattuur aan energie op te slaan, genoeg om een typisch huis van stroom te voorzien. Bovendien kan dit materiaal worden gebruikt als een verwarmingssysteem wanneer er elektriciteit wordt toegepast, waardoor het een veelzijdig en multifunctioneel materiaal is voor duurzame energieoplossingen.

De onderzoekers geloven dat dit nieuwe energieopslagsysteem een belangrijke rol kan spelen in de energietransitie en de toekomst van het transport kan hervormen. Verder onderzoek en ontwikkeling zijn nodig om deze technologie praktisch inzetbaar te maken, maar het potentieel voor een schoon, efficiënt en zelfvoorzienend energiesysteem is binnen handbereik.