Het Internationale Ruimtestation ISS: 25 Jaar van Baanbrekende Ontdekkingen

Het Internationale Ruimtestation ISS: 25 Jaar van Baanbrekende Ontdekkingen

Uncategorized

Vandaag vieren we de 25e verjaardag van het Internationale Ruimtestation ISS. Een mijlpaal waarbij we eens kunnen terugblikken op wat dit project van minstens 150 miljard euro precies heeft opgeleverd voor de mensheid.

Op 4 december 1998, om 3.35 uur ’s ochtends lokale tijd, steeg spaceshuttle Endeavour op vanaf het Kennedy Space Center in Florida. Aan boord bevond zich Unity, de eerste Amerikaanse module van wat later het ISS zou worden. Twee dagen later koppelde astronaut Bob Cabana de Unity-module met behulp van een robotarm aan Zarja, het Russische onderdeel van het ISS dat al eerder was gelanceerd vanaf de Baikonoer Cosmodrome in Kazachstan.

Met het samenklikken van Zarja en Unity begon de bouw van het ISS. Nu, 25 jaar later, heeft het ruimtelab een lengte van ongeveer 109 meter en een breedte van 73 meter – even groot als een voetbalveld. Hoewel het ruimtestation op aarde zo’n 450 ton zou wegen, is het in een baan om onze planeet op een hoogte van ongeveer 400 kilometer vrijwel gewichtloos.

Het ISS bestaat uit zeventien modules met in totaal bijna 400 kubieke meter leefruimte, waarin ruimtevaarders uit twintig verschillende landen hebben gewoond en gewerkt. Het is daarmee een van de grootste internationale wetenschappelijke samenwerkingsprojecten tot nu toe. Maar wat heeft het ISS nu eigenlijk opgeleverd in de afgelopen 25 jaar?

ISS is permanent bewoond

Het plan om gezamenlijk een ruimtestation te bouwen kwam voor de Verenigde Staten en Rusland op het juiste moment. Beide landen waren destijds de grootste spelers op het gebied van ruimtevaart. De Sovjet-Unie (later Rusland) had al sinds de jaren zeventig ervaring met het wonen, werken en onderzoeken in ruimtestations. Na het instorten van de Sovjet-Unie in 1989 verkeerde de Russische ruimtevaart echter in een financiële crisis.

De NASA streefde naar samenwerking om de politieke toenadering tussen de twee landen te bevorderen, maar ook om ervoor te zorgen dat de armlastige Russische rakettenexperts geen werk zouden zoeken in andere landen zoals Iran of Noord-Korea. Bovendien wilde de NASA zelf ervaring opdoen met langdurig verblijf en werken in de ruimte.

Sinds de komst van de eerste langdurige bewoners op 2 november 2000, kosmonaut Joeri Gidzenko, Sergei Krikaljov en astronaut Bill Shepherd (bekend als ‘Expeditie 1’), is het ISS permanent bewoond.

Maar wat hebben deze bewoners eigenlijk gedaan? Ontdek het in ons uitgebreide winternummer met een volledig nieuwe vormgeving. Verkrijgbaar in de winkels of eenvoudig online te bestellen via de onderstaande knop.

FAQ:

1. Hoe lang bestaat het Internationale Ruimtestation ISS al?
Het ISS bestaat vandaag 25 jaar.

2. Hoe groot is het ISS?
Het ruimtestation heeft een lengte van ongeveer 109 meter en een breedte van 73 meter – even groot als een voetbalveld.

3. Hoeveel ruimtevaarders hebben er in het ISS gewoond en gewerkt?
In het ISS hebben ongeveer 251 ruimtevaarders uit twintig verschillende landen gewoond en gewerkt.

4. Wat zijn de kosten van het ISS?
Het ISS-project heeft minstens 150 miljard euro gekost.

Bron: [URL of the domain, not subpage]