Overdag 100 km/u rijden op snelwegen heeft minimale invloed op stikstofuitstoot

Overdag 100 km/u rijden op snelwegen heeft minimale invloed op stikstofuitstoot

Uncategorized

De maatregel om overdag maximaal 100 kilometer per uur te rijden op de snelweg heeft volgens experts een minimale invloed op de stikstofuitstoot. Hoewel deze druppels in de emmer belangrijk zijn om tegen te houden, blijkt uit onderzoek dat het percentage stikstofuitstoot dat hierdoor wordt bespaard minimaal is.

Lijstrekker van DENK, Stefan van Baarle, heeft aangegeven dat het rijden met een snelheid van 100 km/u overdag bijna geen invloed heeft op de stikstofuitstoot. Het bespaart slechts een minimaal percentage op de totale uitstoot van stikstof. Verschillende partijen pleiten daarom voor een standaard maximumsnelheid van 130 km/u.

De maatregel om overdag 100 km/u te rijden op snelwegen is sinds maart 2020 van kracht en maakte deel uit van een groter pakket aan maatregelen om de bouwsector weer op gang te brengen. Door gebrek aan stikstof ‘ruimte’ werden er namelijk geen vergunningen meer verleend.

Hoewel het percentage besparing door deze maatregel minimaal is, heeft het volgens experts en TNO toch een belangrijke functie. Het verhogen van de maximumsnelheid naar 130 km/u wordt niet ondersteund door deze deskundigen. Volgens hen heeft Nederland te kampen met de laatste paar procenten aan stikstofuitstoot, waardoor elke druppel te veel is. Het probleem moet gezamenlijk worden aangepakt om het onder controle te krijgen.

Alhoewel het besparen van stikstofuitstoot door het rijden met een snelheid van 100 km/u minimaal is, is het volgens de experts nog maar het topje van de ijsberg. Bewustwording en gezamenlijke inspanning zijn noodzakelijk om het grote probleem van stikstofuitstoot aan te pakken.

Veelgestelde vragen

1. Wat zijn de gevolgen van de maatregel om maximaal 100 km/u te rijden op de snelweg?

De maatregel heeft een minimale invloed op de stikstofuitstoot. Hoewel het belangrijk is om deze druppels in de emmer tegen te houden, blijkt uit onderzoek dat het bespaarde percentage stikstofuitstoot minimaal is.

2. Hoeveel stikstofuitstoot wordt bespaard door maximaal 100 km/u te rijden?

Volgens TNO besparen we door maximaal 100 km/u te rijden ongeveer 0.7 kiloton aan stikstofuitstoot, wat neerkomt op ongeveer 0.2 procent van de totale uitstoot in Nederland.

3. Waarom zijn de deskundigen tegen het verhogen van de maximumsnelheid naar 130 km/u?

Volgens de experts en TNO heeft Nederland te maken met de laatste paar procenten aan stikstofuitstoot, waardoor elke druppel te veel is. Het gezamenlijk aanpakken van het probleem is van groot belang.