Grand Theft Auto V: 10 Jaar van Easter Eggs

Grand Theft Auto V: 10 Jaar van Easter Eggs

Uncategorized

Grand Theft Auto V bestaat tien jaar en dat verdient gerust wat extra aandacht. In al die jaren zijn er bijzonder veel easter eggs ontdekt in de game. Te veel om allemaal op te noemen, maar wij zetten onze favorieten alvast op een rijtje.

Bij Rockstar Games werken duidelijk fans van Back to the Future, want in GTA V zijn drie easter eggs te vinden die verwijzen naar de film van Robert Zemeckis. Op heel wat elektriciteitskasten in Los Santos staat 1.21 GW, een verwijzing naar de kracht die nodig is om van de Delorean in Back to the Future een tijdmachine te maken.

Vlakbij Vinewood Cemetery vind je een bord met daarop de naam Hill Valley Church. Dat is niet toevallig de naam van het stadje waarin de films van Back to the Future zich afspelen. In het huis van Lester Crest hangen een aantal post-its die je oorspronkelijk niet kon lezen. Dat probleem werd in de nieuwere versies van de game opgelost. Op een van die post-its staat 88 mph, Time Travel te lezen en iets verder kom je ook een foto van een Delorean tegen.

Bigfoot is een mythe die ook in de echte wereld al heel wat stof heeft doen opwaaien, maar in Grand Theft Auto V is de mythe waarheid. Het leuke is dat het een mythe is die al aanwezig was in Grand Theft Auto: San Andreas. In GTA V kan je het harige beest in een aantal missies tegen het lijf lopen. Bovendien is hij deel van het logo van de City of Los Santos. Kijk maar eens goed naar het logo op alle politieauto’s.

Wie de film No Country For Old Men heeft gezien en toevallig in de Chiliad Mountain State Wilderniss komt in GTA V zal een bekende scène tegenkomen. Je vindt er een aantal auto’s vol met kogelgaten en een paar dode drugsdealers. Er is dus duidelijk een deal compleet fout gelopen, net zoals dat ook het geval was in No Country For Old Men. Wil je de gelijkenis nog een beetje meer doortrekken, dan vind je verderop een dealer die nog net in leven is en je smeekt om zijn koffer – met daarin een pak geld – niet mee te nemen, want dat je achtervolgd zal worden. Doe je dat wel, dan zal er een bende drugsdealers achter je aankomen.

Niko Bellic was natuurlijk de hoofdrolspeler in GTA IV en hij maakt ook min of meer zijn opwachting in GTA V. In een huis in het westen van Harmony kan je op een tafel een Wanted poster vinden van Niko. In de Yellow Jack Inn kan je dan weer een foto van hem vinden waarin hij met een takelwagen rijdt. Er zijn ook nog enkele andere verwijzingen naar Niko, zoals een LifeInvader profiel en de vermelding van een “Oost-Europese kerel die moves aan het maken is in Liberty City.”

Thelma & Louise is nog zo’n filmklassieker die zijn opwachting maakt in Grand Theft Auto V. Je kan de easter egg vinden in de Chilliad Mountain State Wilderniss vlakbij Raton Canon. Vlieg je tussen 19u00 en 20u00 met een helikopter naar die locatie, dan zal je zien hoe een groot aantal politieagenten aan het schieten zijn op een auto, die na verloop van tijd het ravijn in rijdt, zoals aan het einde van de film.

De makers van Grand Theft Auto zijn duidelijk filmliefhebbers, dat is al in heel wat games te zien. Ze doen dan ook niets liever dan verwijzen naar een aantal bekende films, zoals The Shining van Stanley Kubrick, naar het boek van Stephen King. De easter egg is tweeledig. Om te beginnen zal je een bijl vinden in de deur van het safe house van Trevor in Vespucci Beach, wat natuurlijk een verwijzing is naar de bekende scène uit de film. Daarnaast kan je ook een outfit met de naam “Overlooked Jacket and Shirt” kopen, waarmee je verdacht veel begint te lijken op Jack Nicholson uit de film. Het hotel waar het verhaal van The Shining zich afspeelt heet ook niet toevallig het Overlook Hotel.

Wie GTA: San Andreas heeft gespeeld, die zal de naam OG Loc wel kennen. Een wannabe gangster die bekend werd door teksten te stelen van een andere rapper, maar nadien ook gepakt werd op zijn fraude. Wat er daarna met hem gebeurde, is niet helemaal duidelijk, maar in GTA V kan je wel een ster vinden van hem op de Walk of Fame in Vinewood en hij heeft blijkbaar ook een nieuw, succesvol album op de markt gebracht met de naam OriGinal. Een duidelijke verwijzing naar zijn eerste werk, dat allesbehalve origineel was.

De Infinity Killer en de Infinity Murders zijn een easter egg rond de moord op acht personen eind 1999. Alles draait rond Merle Abrahams, die de moorden gepleegd zou hebben. Doorheen heel San Andreas kan je verschillende verwijzingen vinden naar de moorden en de motivatie erachter. De speler kan zo zelf reconstrueren hoe Abrahams geobsedeerd geraakte door het getal acht en uiteindelijk zijn moorden pleegde. Je kan ook de acht lijken vinden als je zijn hints weet te ontcijferen.

Heb jij nog GTA V easter eggs die je zijn bijgebleven? Delen in de comments!