Prinsjesdagplannen voor de zorg op een rijtje: ‘Lijkt geen grote prioriteit’ – petroenchem.net

Prinsjesdagplannen voor de zorg op een rijtje: ‘Lijkt geen grote prioriteit’ – petroenchem.net

Regionaal nieuws

Wat zijn de belangrijkste veranderingen voor de zorg en de basisverzekering in de dinsdag door demissionair minister van Financiën Wopke Hoekstra aan de Tweede Kamer aangeboden miljoenennota? We zetten ze op een rijtje.

Omdat het kabinet demissionair is, zijn er geen grote besluiten genomen met betrekking tot de zorg. “Dat was vooraf ook de verwachting”, zegt Wim Groot, hoogleraar gezondheidseconomie aan de Universiteit van Maastricht. Vooraf was gedacht dacht corona van invloed zou zijn. “De voorzitter van DSW Zorgverzekeraar gaf aan dat de premies flink omhoog zouden gaan, omdat die extra kosten ergens van betaald moeten worden”, aldus Groot. Bij ongewijzigd beleid zullen de zorgkosten volgens berekeningen van het CPB de komende vier jaar met meer dan 9 miljard euro stijgen. “Daar moeten wij met z’n allen in de vorm van premies voor betalen.”

Toch blijkt uit de miljoenennota dat de invloed van corona op de hoogte van de zorgpremie zeer gering is geweest. Wel moet daarbij worden opgemerkt dat we het effect van de coronakosten de komende jaren met vertraging zullen terugzien. Het kabinet verwacht dat de zorgverzekeraars de maandelijkse premie met ongeveer 2,75 euro verhogen om de stijging van de zorgkosten op te vangen. Dat komt neer op een totaalbedrag van 121,25 euro per maand. Het gaat hier overigens slechts om een indicatie.

“Op Prinsjesdag wordt aan de hand van de zorgbegroting slechts een schatting gemaakt van de stijging van de premie. DSW stelt als eerste zorgverzekeraar op de vierde dinsdag van september de premie vast, waarna andere zorgverzekeraars volgen”, legt Groot uit. Hoewel de zorgkosten stijgen, zorgt de concurrentie tussen zorgverzekeraars voor een demping in de stijging van de zorgpremie. “Zorgverzekeraars putten indien mogelijk uit eigen reserves, zodat zij de premies laag kunnen houden.”