Peru: het land zit vast in een politieke crisis

Peru: het land zit vast in een politieke crisis

Politiek

Op donderdag 12 januari zijn de demonstraties tegen de regering en de president in Peru voortgezet. De afgelopen maand zijn 41 mensen omgekomen bij de protesten.
In het zuiden van Peru blijven mensen demonstreren tegen de huidige regering. In Juliaca zijn 17 mensen omgekomen, de meesten door geweervuur van de politie. De naam van de huidige president van het land, Dina Boluarte, wordt op kisten geplakt en door de demonstranten uitgejouwd. Voor hen is zij verantwoordelijk voor de repressie die de dood van 41 mensen in het hele land heeft veroorzaakt sinds zij vijf weken geleden aan de macht kwam.

De gehate president in het zuiden van Peru
Het landelijke zuiden van Peru haat Dina Boluarte. Haar tegenstanders beschuldigen haar ervan Pedro Castillo, de voormalige president van het land, de rug toe te keren. Dina Boluarte nam zijn plaats in nadat ze met hem geallieerd was. Pedro Castillo werd gearresteerd en gevangen gezet nadat hij er door rechts van werd beschuldigd een ware machtsgreep op het Peruaanse parlement te hebben gedaan. “Wij eisen het aftreden van Dina Boluarte, de sluiting van het Congres en een nieuwe grondwet,” zei een Peruaanse vrouw. De demonstraties en de repressie leiden tot chaotische taferelen.