Categories
Sin categoría

Cómo los cubanos enfrentan los desafíos de los cortes de energía eléctrica

En Bejucal, en utkanten av Havana, finner du en liten kafé som tilhører Germán Martín. Ettersom strømbruddene blir stadig vanligere, strever Martín med å holde bedriften sin oppe.

Selv om strømbrudd er en konstant realitet på Cuba, har de nylig blitt verre. I motsetning til hva som forventes på denne tiden av året, der kaldere vær vanligvis betyr mindre etterspørsel etter strøm og færre strømbrudd, blir strømmen noen ganger avbrutt i opptil fire eller til og med seks timer.

Martín sier at cubanerne finner måter å overleve disse strømbruddene på, men de er fortsatt ubehagelige og plagsomme. Mens han forbereder mat før skumringen, uttrykker han håp om at situasjonen bedrer seg i fremtiden.

Mens den cubanske regjeringen påstår at mangel på drivstoff er hovedårsaken til strømbruddene, påvirker knappheten nesten alle aspekter av dagliglivet på øya. Bensinstasjonene har opplevd lange køer av biler på jakt etter bensin, og strømnettet klarer ikke å møte mer enn en tredjedel av den totale etterspørselen, noe som forårsaker strømbrudd i store deler av landet.

Selv om regjeringen hevder at sanksjonene fra USA kompliserer finansielle transaksjoner og kjøp av drivstoff, antyder en analyse av drivstoffleverings- og -kjøpsdata gjort av Reuters at problemet kan ligge i intern infrastruktur og logistikk.

Den cubanske økonomien trenger omtrent 125 000 fat drivstoff daglig, inkludert bensin, diesel og fuelolje til elektrisitetsproduksjon. Cuba produserer omtrent 40 000 fat olje daglig internt, som hovedsakelig brukes til energiproduksjon, og mottar også omtrent 57 000 fat råolje og drivstoff daglig fra Venezuela, i tillegg til anslagsvis 23 000 fat daglig fra Mexico.

Selv om de har en total forsyning på omtrent 129 000 fat daglig, som skulle være mer enn nok til å dekke behovene, sliter landet med interne logistikkproblemer som gjør det vanskelig å distribuere drivstoffet riktig og levere stabil og pålitelig strømforsyning.

I lys av krisen har den cubanske regjeringen foreslått å øke drivstoffprisene betydelig for å begrense etterspørselen og samle inn midler til å kjøpe større mengder. Imidlertid har en cyberangrep ført til at prisøkningen som var planlagt 1. februar, er blitt utsatt uten en bestemt dato.

Mens cubanerne fortsetter å møte utfordringene med strømbrudd, er det klart at det er behov for løsninger både når det gjelder drivstofftilførsel og intern infrastruktur for å sikre stabil og pålitelig energiforsyning.

Ofte stilte spørsmål (FAQ) basert på hovedtemaene og informasjonen presentert i artikkelen:

1. Hvor ligger kafeen til Germán Martín?
Kafeen ligger i Bejucal, utenfor Havana.

2. Hvorfor har strømbruddene blitt hyppigere på Cuba?
Selv om strømbrudd er konstante på Cuba, har de nylig blitt verre på grunn av mangel på drivstoff.

3. Hvor lenge kan strømbrudd vare?
Noen ganger varer strømbrudd i fire eller til og med seks timer.

4. Hvordan påvirker strømbrudd cubanerne?
Strømbrudd er ubehagelige og plagsomme for cubanerne, som må finne måter å overleve dem på.

5. Hva er hovedårsaken til strømbruddene ifølge den cubanske regjeringen?
Den cubanske regjeringen attribuerer mangel på drivstoff som den primære årsaken til strømbruddene.

6. Hva er innvirkningen av drivstoffknapphet på dagliglivet på Cuba?
Drivstoffknappheten påvirker nesten alle aspekter av dagliglivet på øya, inkludert bensinstasjoner og strømnett.

7. Hvor mye drivstoff trenger den cubanske økonomien daglig?
Den cubanske økonomien trenger omtrent 125 000 fat drivstoff daglig.

8. Hvor mye drivstoff produserer Cuba internt?
Cuba produserer omtrent 40 000 fat olje daglig internt, som hovedsakelig brukes til energiproduksjon.

9. Hvor får Cuba resten av drivstoffet sitt fra?
I tillegg til intern produksjon mottar Cuba omtrent 57 000 fat råolje og drivstoff daglig fra Venezuela, samt anslagsvis 23 000 fat daglig fra Mexico.

10. Hva er forslaget fra den cubanske regjeringen for å takle drivstoffkrisen?
Den cubanske regjeringen foreslår å øke drivstoffprisene betydelig for å begrense etterspørselen og samle inn midler til å kjøpe større mengder.

Foreslåtte relaterte lenker:
– Reuters (kilde sitert i artikkelen)
– Cubadebate (cubansk nyhetsside)