Zo vind je investeerders voor je nieuwe onderneming

Nieuws

Als startende ondernemer kan je niet wachten om je product of dienst te ontwikkelen. Maar daar is wel geld voor nodig. Gelukkig staan investeerders tegenwoordig te springen om met je in zee te gaan. Tenminste, als je je idee goed aan hen weet te verkopen. Zo pak je dat volgens experts het beste aan.

Volgens econoom, start-upcoach en eigenaar van Startuptoppers Henk Ceha heeft de startende ondernemer het makkelijker dan ooit. “Vroeger was ‘starter’ nog een vies woord en kon je nergens aankloppen voor geld.” Nu kunnen ondernemers kiezen uit legio investeerders die hen willen helpen bij de financiering. Dat is meteen ook een valkuil, zegt Ceha: “Veel ondernemers raken overmoedig. Ze vragen om een grote investering terwijl er nog geen euro is omgezet.”

Investeringen ophalen begint bij het gericht benaderen van de juiste investeerder(s). “Ga niet schieten met hagel, maar zoek uit waar welke investeerders op letten en waar ze eerder in geïnvesteerd hebben. Als je je huiswerk heel goed doet, valt al 95 procent af.” Richt je vervolgens op die 5 procent die overblijft, tipt de start-upcoach. Daarna ga je terug naar je product om te kijken hoe je deze groep kan bereiken. “Stel je waardepropositie vast. Welk probleem los je op, ziet de klant dit ook als een probleem, wil hij overstappen naar jouw oplossing en hoeveel moeite kost het de investeerder om jou te helpen?” Zolang je dit niet op orde hebt, gaat niemand met je in zee. “Je product of dienst moet zoveel mogelijk need to have zijn in plaats van nice to have. Dan zijn investeerders eerder geneigd om in te stappen.”

Als je dit op papier hebt, ben je nog niet klaar. Je moet ook wat kunnen laten zien aan de investeerder. “Begin met een minimaal werkbaar product en laat zien dat je plan echt werkt voor de eerste gebruikers.” Dit beginnetje kun je financieren met eigen geld of via familie en vrienden. Via de overheid kun je ook een Vroegefasefinanciering (VFF) aanvragen.