Een bedrijf beginnen als minderjarige? Hier moet je op letten

Nieuws

Het komt steeds vaker voor dat jongeren met ondernemen beginnen nog voordat ze mogen stemmen en autorijden, meldt de KVK. Maar een eigen bedrijf beginnen terwijl je nog niet meerderjarig bent, brengt zo zijn eigen uitdagingen met zich mee. Twee jonge ondernemers en hun ouders geven tips.

Het aantal jongeren met een bedrijf neemt de laatste jaren in rap tempo toe. In 2016 waren er nog 638 ondernemers onder de achttien jaar ingeschreven bij de KVK. In 2021 is dat aantal meer dan vervijfvoudigd tot 3.370. Ondernemers Nina van Eijk (15) en Sterre Willemsen (16) richtten onlangs sieradenwebshop Menthe-Jewel op. Zij en hun ouders weten je waar je als jonge starter tegenaan kunt lopen.

“Als jonge ondernemer heb je je ouders bij heel veel dingen nodig, omdat je nog geen achttien bent”, zegt Sterre. “Alles staat op naam van je ouders.” Voor de wet ben namelijk minderjarig en daarmee handelingsonbekwaam. “Ze kunnen hartstikke veel zelf, ze zijn niet voor niets ondernemer geworden”, zegt Ebelin Willemsen, moeder van Sterre. “Maar voor dingen als het opzetten van een zakelijke bankrekening en het inschrijven bij de KVK is de toestemming van ouders of een voogd nodig.” Voor kinderen boven de zestien jaar kan bij de kantonrechter een handlichting aangevraagd worden. Hiermee hoeven je ouders geen goedkeuring meer te geven over beslissingen die je als ondernemer neemt en kunnen ouders deze beslissingen ook niet meer terugdraaien.