Nieuwe steun is welkom, maar vakbonden zeggen dat verhogingen nodig zijn

Economie

De centrale vakbonden UGT en CGTP waren vandaag van mening dat de nieuwe steun van 240 euro voor de meest kwetsbare gezinnen welkom is, maar voerden aan dat het belangrijker is dan de steun om de lonen en pensioenen te verhogen.

“We begrijpen dat in een tijd als deze, waarin de inflatie zo hoog is en de problemen van gezinnen erg groot zijn, elke steun belangrijk is,” zei UGT-voorzitter Lucinda Dâmaso aan het begin van een vergadering van het sociaal overleg.

“Nu, wat we begrijpen is dat het veel belangrijker is dan dat er lonen komen die fatsoenlijk zijn. Ons beleid van lage lonen maakt deze steun noodzakelijk, die eenmaal steun is en daarna geen steun meer en de mensen blijven met moeilijkheden leven”, voegde de leider van de UGT eraan toe.

De leider van de CGTP, Andreia Araújo, vond ook dat “op dit moment alle steun welkom is”, maar benadrukte dat “zolang we geen einde maken aan dit beleid van lage lonen, er geen steun is die het probleem oplost van mensen die elke dag eten nodig hebben”.

“Wat nodig is, is een aanzienlijke verhoging van de lonen en pensioenen,” zei de leider van het uitvoerend comité van de vakbond.

De eerste minister, António Costa, heeft vandaag de betaling aangekondigd van een buitengewone uitkering van 240 euro voor een miljoen gezinnen die een minimumuitkering ontvangen of in aanmerking komen voor het sociale energietarief.

De maatregel zal donderdag in de Raad van Ministers worden goedgekeurd en werd aangekondigd tijdens een interview met het tijdschrift Visão, dat eveneens donderdag integraal zal worden gepubliceerd.

“Deze week zal de Raad van Ministers nog een verhoging goedkeuren, voor de meest kwetsbare gezinnen, van een buitengewone uitkering van 240 euro, wat overeenkomt met een zeer grote inspanning, rekening houdend met de evolutie van de inflatie in dit tweede semester,” onthulde de regeringsleider aan Visão.