Na half jaar wordt al 80 procent van alle statiegeldflessen ingeleverd

Economie

Een half jaar na de invoering van statiegeld op kleine frisdrankflesjes wordt 80 procent van alle statiegeldflessen ingeleverd. Dat meldt Statiegeld Nederland, dat eraan toevoegt dat dat percentage vlak na de invoering op 70 procent lag.

Het is de bedoeling dat op den duur negen van de tien flesjes en flessen weer worden ingeleverd. Dat doel is zelfs in de wet vastgelegd. Volgens directeur Raymond Gianotten van Statiegeld Nederland is het belangrijk om over een langere periode te kijken omdat de uitbreiding van het statiegeldsysteem nieuw is. Ook speelde mee dat de coronasituatie het gedrag van mensen beïnvloedde, maar dat daardoor ook minder innamepunten beschikbaar waren.

Inmiddels weet 94 procent van de Nederlanders dat er statiegeld op kleine plastic flesjes zit. Een nieuwe publiekscampagne moet dat percentage nog verder verhogen en er ook voor zorgen dat meer flessen terug worden gebracht. “We zijn ambitieus. We willen in ieder geval het wettelijke doel halen.”

Statiegeld Nederland benadrukt in de aankomende campagne dat het zonde is als statiegeldflessen niet worden ingeleverd. “Als je ze inlevert, doe je tenslotte iets goeds voor het milieu, je eigen portemonnee of het goede doel.”