VS: Senaat stemt voor bescherming homohuwelijk

Buitenland

Na de historische ommezwaai van het Hooggerechtshof over abortus in de Verenigde Staten vrezen veel progressieven dat ook het recht op het homohuwelijk zal worden ontrafeld.

“Liefde is liefde en Amerikanen moeten kunnen trouwen met degene van wie ze houden”, reageerde de Amerikaanse president Joe Biden. De Amerikaanse Senaat heeft op dinsdag 29 november gestemd voor een wet ter bescherming van het huwelijk tussen personen van hetzelfde geslacht in de Verenigde Staten, uit vrees voor een reactie van het Hooggerechtshof op dit punt. De tekst werd goedgekeurd met 61 tegen 36 stemmen, “een fundamentele waarheid” bevestigd door Joe Biden.

Het Huis van Afgevaardigden had in juli al een zeer vergelijkbare tekst goedgekeurd, gesteund door alle Democraten en 47 Republikeinen. Hij zal volgende week over deze gewijzigde wet stemmen om de twee teksten te harmoniseren, wat slechts een formaliteit zou moeten zijn.

Een “beslissende stap” voor de Democraten
Zodra de wet door het lagerhuis van het Congres is aangenomen, komt hij terecht op het bureau van Joe Biden, die heeft toegezegd hem “snel” te zullen ondertekenen. “Na maanden van hard werken, na veel transparante onderhandelingen, na veel twijfels, zetten we een beslissende stap naar meer rechtvaardigheid voor Amerikanen in de LGBTQ-gemeenschap,” juichte de Democratische Leider van de Senaat Chuck Schumer.

Verenigingen van hetzelfde geslacht worden sinds 2015 gegarandeerd door het Amerikaanse Hooggerechtshof. Maar na de historische ommezwaai van het Hooggerechtshof over abortus vrezen veel progressieven dat ook dat recht zal worden uitgehold.