Aardbeving in Turkije en Syrië: het eerste Franse reddingsteam dat ter plaatse komt, getuigt van de moeilijkheid van de missie

Buitenland

Na de aardbeving die aan meer dan 5.000 mensen het leven kostte in het zuidoosten van Turkije en Syrië, werden twee Franse reddingsteams ter plaatse gestuurd. Frankrijk heeft twee teams van burgerbeveiligers en brandweerlieden naar het gebied gestuurd. De eerste kwam dinsdagochtend ter plaatse.

Frankrijk heeft twee teams van civiele beveiliging en brandweerlieden naar Turkije gestuurd na de verwoestende aardbeving die ook Syrië heeft getroffen en aan meer dan 5.000 mensen het leven heeft gekost. Het eerste team vertrok maandagavond, terwijl het andere overdag opsteeg: 73 mensen landden dinsdagochtend op de militaire luchthaven Incirlik, nabij Adana.

Dit eerste team arriveerde op dinsdag 7 februari ’s ochtends om ongeveer 9.30 uur Franse tijd, minstens vier uur te laat: het vervoer van de twintig ton materiaal duurde iets langer dan verwacht. De 73 soldaten van de Civiele Veiligheid, de brandweerlieden en ook vier verkenningshonden moesten vervolgens minstens dertig minuten in het vliegtuig wachten voordat ze konden vertrekken, de tijd die nodig is om de toestroom van vliegtuigen die sinds maandag van deze militaire basis landen en opstijgen in goede banen te leiden.

Het eerste team dat naar Hatay werd gestuurd
Uiteindelijk werd na internationale coördinatie besloten dat deze reddingswerkers naar de bijzonder getroffen provincie Hatay zouden gaan. Het is dringend, volgens kolonel Nicot, die de teams leidt.

Hiervoor hebben we een aantal zoekmogelijkheden, met behulp van camera’s en honden,” zei hij. We hebben vier hondenteams, evenals drones, en reddingsteams, die in het puin kunnen gaan zoeken, zo dicht mogelijk bij de slachtoffers die mogelijk begraven liggen, met beton- en metaalzaagapparatuur.” “We zullen uiteraard een medisch team hebben dat zich zal ontfermen over de slachtoffers die we hebben opgehaald of de gewonden die direct bereikbaar zijn,” vervolgt kolonel Nicot. En zoals ik al zei, ik kan erop rekenen dat we ons best zullen doen om deze missie te vervullen.”

Iedereen weet dat het een moeilijke missie wordt: dinsdag was het mooi weer, maar de nacht valt heel snel en de temperaturen dalen aan het eind van de dag. Een ander Frans team, 65 personen in totaal, gaat vandaag ook naar Turkije, opnieuw met ongeveer 20 ton uitrusting en zes extra verkenningshonden. De missie zal naar verwachting minstens 15 dagen duren.